“Οδύσσεια” στο Βόρειο Αιγαίο και το καλοκαίρι

0

Μέλη των «Λημνιών εν δράσει» ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να ταξιδέψουν από την Μυτιλήνη στη Λήμνο. Διαβάστε παρακάτω την επιστολή διαμαρτυρίας που μας έστειλαν (30/6/2013).

Στο Βόρειο Αιγαίο, ο αποκλεισμός και η απομόνωση των κατοίκων του, όχι μόνο συνεχίζονται,αλλά εντείνονται και αποδεικνύουν ότι “ανάπτυξη” συνεχίζει να υπάρχει για τους λίγους, εκλεκτούς και διαπλεκόμενους.Τα νησιά της περιφέρειας παραμένουν χωρίς ακτοπλοϊκή διασύνδεση μεταξύ τους. Οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια απαγορευτικές. Η δε πρόσβαση για τους ξένους επισκέπτες είναι εφικτή κυρίως με τσάρτερ απευθείας από τις χώρες τους και η οικονομία στηρίζεται εν πολλοίς σε τουρίστες από την Τουρκία.Πως να μιλήσουμε για ανάπτυξη όταν τα δρομολόγια δεν εκτελούνται όχι -έστω με καθυστερήσεις- αλλά καθόλου; Και δεν αναφερόμαστε σε κρουαζιερόπλοια που περιστασιακά δένουν στα λιμάνια, αλλά στα συμβατά πλοία με αναγκαία εμπορεύματα για τη καθημερινή διαβίωση και την απαραίτητη μετακίνηση των νησιωτών.
Για παράδειγμα εκπαιδευτικοί, των οποίων η σύμβαση έληξε και πρέπει να ξενοικιάσουν ελέω και τουριστικής περιόδου, έχουν φορτώσει τα πράγματά τουσ στα αυτοκίνητά τους και περιμένουν… όχι πότε θα περάσει πλοίο, αλλά το αν ποτέ, για να φύγουν απο Σάμο, Μυτιλήνη, Λήμνο.

Πιο ειδικά, από τη Μυτιλήνη, δεν υπάρχει αυτές τις μέρες τρόπος για να μεταβεί κάποιος στη Λήμνο. Δεν υπάρχει καράβι που να συνδέει τα δυο νησιά -παρότι θέλουν κάποιοι διασυνδεμένα νοσοκομεία και εφορίες των δύο νησιών- ενώ οι 30 θέσεις με τα αεροσκάφη της εταιρείας που εκτελεί το μοναδικό ημερήσιο δρομολόγιο είναι ελάχιστες.

Εναλλακτική λύση: δρομολόγιο με αεροπλάνο από Μυτιλήνη για Θεσσαλονίκη και από Θεσσαλονίκη για Λήμνο ή το δρομολόγιο Μυτιλήνη-Αθήνα-Λήμνο. Το ελάχιστο κόστος για τέτοιο δρομολόγιο είναι από 250 έως 350 ευρώ.

Υπάρχει βεβαίως και η επιλογή της “κρουαζιέρας” στο Αιγαίο. Μπορείς για παράδειγμα να αναχωρήσεις από Μυτιλήνη για Πειραιά (11ωρες) και από εκεί να πας στο Λαύριο όπου σε περιμένει το ταξίδι για Λήμνο με τον Ταξιάρχη (διάρκεια ταξιδιού, άγνωστη). Λογικό κόστος σε χρήματα και παράλογο σε χρόνο. Με την αγωνία αν ο Ταξίαρχης ανανχωρήσει κιόλας..

‘Όσοι έχουν αυτοκίνητο και πρέπει να ταξιδέψουν δια θαλάσσης μπορούν -αν έχουν προνοήσει για τα απαραίτητα έγγραφα για το όχημα- να περάσουν στην Τουρκία και οδικώς να μεταβούν στην Καβάλα! Από την Καβάλα κάποτε θα φτάσουν στη Λήμνο.

Η κατάσταση αυτή σε κάνει να βιώσεις για τα καλά στο πετσί σου την “τουριστική εμπειρία” του Βορείου Αιγαίου. Οι ντόπιοι δεν ξέρουν αν θα προτιμήσουν φέτος τα νησία τους για διακοπές. Τι θα κάνουν άραγε οι ξένοι επισκέπτες που τόσο πολύτιμοι είναι οικονομικά για τις νησιωτικές κοινωνίες; Η απάντηση προφανής.
Μιλάμε για ανάπτυξη όταν ακόμη δεν έχουμε διορθώσει τα στοιχειώδη. Μιλάμε για εμπόριο όταν δεν υπάρχουν τα μέσα μεταφοράς για την επίτευξη του. Μιλάμε για τουρισμό όταν δεν υπάρχει το μέσο για να ταξιδέψει κάποιος.

Εκλεγμένοι και αρμόδιοι αυτού του κράτους δεν θελήσατε ή δεν μπορέσατε –ίσως λόγω ανικανότητας και συμφερόντων- να καταθέσετε προτάσεις για βιώσιμα δρομολόγια.

Ετσι πλέον το πιθανότερο η τρόικα θα αποφασίσει τις τύχες αυτής της άθλιας κατάστασης που εσείς δημιουργήσατε. Βλέπουμε άλλωστε τι έχει γίνει με τα νοσοκομεία και με άλλες Δημόσιες υπηρεσίες, που είναι ζωτικής σημασίας για όλους, αλλά κυρίως για την ακριτική νησιωτική Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων